Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ГЕРБ внесе в парламента предложение за промени в Изборния кодекс

ГЕРБ внесе в парламента предложение за промени в Изборния кодекс

Те бяха входирани от народния представител и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

Три седмици преди президентския вот, ГЕРБ внесе в парламента предложение за промени в Изборния кодекс. Те бяха входирани от народния представител и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов. Основният акцент в новите изменения е отпадането на лимита от 35 изборни секции, които могат да бъдат разкрити в една страна, за държавите в Европейския съюз.

"Едновременно с това предложихме да се създаде правната възможност, при необходимост, със решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), взето в деня на самите избори, да може в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна. Смятаме, че по този начин ще се създаде необходимата гъвкавост в случай, че в някоя от секциите в чужбина има по-голяма, свръх активност. По този начин ще може да се реагира веднага и да се обезпечи бързината на изборния процес. Така българските избиратели няма да бъдат притеснени относно възможността да гласуват", обясни Кирилов пред журналисти.

По думите му, третата група промени, предложени от Парламентарната група на ГЕРБ, се отнасят до отчитането на отрицателния вот - квадратчето "Не подкрепям никого", което за първи път ще дава възможност на избирателите да не посочат нито един от кандидатите в бюлетината. Един от най-спорните моменти в навечерието на изборите е, че към момента този тип глас не се смята за действителен.

"Ние сме предложили във всички видове избори този вот да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат. Смятаме, че по този начин поддържаме нашето предложение така, както беше през април месец. Обосновавали сме го многократно", коментира Данаил Кирилов.

Той разясни, че е предвидено квадратчето „Не подкрепям никого” да присъства в изборната бюлетина и на балотажа на президентските избори.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега