Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Най-голямата платформа за птици бе построена в Южно Атанасовско езеро

Най-голямата платформа за птици бе построена в Южно Атанасовско езеро

Най-важната задача на бригадирите беше завършването на комплекса от платформи в южната част на Атанасовско езеро, които да послужат за почивка и гнездене на къдроглавите пеликани.

Приключи 29-ата природозащитната бригада"Атанасовско езеро 2017". Този август над 70 доброволци от София, Пловдив, Бургас севключиха в дейностите по време на бригадата,  но специално за лагера се завърнаха млади хораот Австралия, Великобритания и Германия.

Най-важната задача на бригадиритебеше завършването на комплекса от платформи в южната част на Атанасовско езеро,които да послужат за почивка и гнездене на къдроглавите пеликани. Тази нова„почивна станция“ придоби площ от 144 кв.м и вече е най-голямото подобносъоръжение в България.

За максимално удобство на пеликаните платформите сапокрити със снопи тръстика - окосени и пренесени от доброволците. Ремонтирахасе и част от вече построените платформи в Атанасовско езеро и се почистиха отненужна растителност, насипаха се с миди и др.Демонтираха се защитните системисрещу хищници в северната част на Атанасовско езеро, които са комбинация отметални мрежи и електрически проводници и възпрепятстват наземните хищници(бездомни кучета, чакали, порове и др.) от навлизането в колониите от гнездящиптици. Рано напролет преди да загнездят птиците, тези системи ще бъдатмонтирани отново в езерото.

Времето на бригадата не е случайноизбрано, а е свързано с наблюдението на есенната миграция на реещите се птици(щъркели, пеликани, грабливи птици и др.) по миграционния път на птиците „ВиаПонтика“. Всеки ден на наблюдателния пункт „Точката“ орнитолог обучавашедоброволците как да преброяват и да определят различните видове птици. Най-многоброенбеше белият щъркел с над 100 000 индивида.

Успоредно се извърши и ремонтна едната беседка на „Точката“, която беше разрушена през зимните месеци. Водехасе и специални турове за наблюдение на водолюбиви птици в Атанасовско езеро. Тази година специално внимание беобърнато и на някои други организмови групи освен птиците – наблюдаван бенай-малкият ходещ бозайник в света – етруската земеровка, а големият бройполевки по поляната осигури „персонален будилник“ за всяка палатка в лагера,тъй като бе разположена върху дупка на полевка.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега