Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Закриват сезона на „Симбиотично“ с куклена акция с пеликан и фламинго

Закриват сезона на „Симбиотично“ с куклена акция с пеликан и фламинго

Освен среща с гигантските кукли за желаещите ще има работилница за изработване на текстилни рибки, за да се нахрани гладния пеликан.

Отива си лятото, а с него затварят и „симБиотично“ – пространството на Атанасовско езеро. На 2 септември е последният работен ден за музейчето и както повелява традицията ще закрият със специално събитие – „Моя съсед Пеликанът и приятелят Фламинго“.

Куклената акция ще се проведе в естествена среда и с участието на публиката, под вещото ръководство на куклената актриса Неделина Роселинова, която стои зад проекта и дизайна на атрактивните гигантски кукли. „Елате да се запознаете отблизо с къдроглавия пеликан и с неговия чисто нов приятел, който напоследък се засели в Атанасовско езеро. И докато пеликанът се движи и се заиграва с публиката, фламингото като една истинска звезда си блести неподвижно и разказва своята интересна история, а щом се стъмни започва и да свети в розово.“ – споделя Неделина.

В момента двата вида могат да се видят и на живо в южната част на Атанасовско езеро, но откъм страната на Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна.

„Изпращаме един вълнуващ сезон на „симБиотично“, който започна с благотворителна акция „Пеликани канят“ на която събрахме 1400 лв. за пеликаните, продължихме с „Походът на пеликаните“ – забавно спортно събитие, на което събрахме 250 лв. Имахме на помощ трима американски студенти от Университета в Колорадо, които освен научната работа на терен в изследване на розовото фламинго и морските треви, участваха и в живота на музейчето. Посрещнахме десетки малчугани от Бургас по време на техните летни занимални. През август беше най-интересно – имаше Панаир на солта, 42-рия рожден ден на резервата и дори официалната церемония за връчване на Годишните награди за биоразнообразие и климат’22, която се излъчва на живо. Пак тук от 10 до 20 август беше и арт резиденцията на Водна кула арт фест и езерото вдъхнови 10 артисти за тяхната работа и финална изява. Оттук минаха Хана и Йонас - двама колоездачи, предприели пътуване с велосипеди в 20 държави от Германия до Сингапур под името Biking4biodiversity, с идея да открият и споделят инициативи за опазване на биоразнообразието и да разкажат за хората и организациите, които стоят зад тях. В „симБиотично“ се снима част от филма за Атанасовско езеро с вълнуващото заглавие „Солени хора“. На фасадата на солничарската барака, където се помещава музейчето още може да се види изложбата Карикатури от 25-то Габровско биенале, организирана от Дома на Хумора и Сатирата, които са по-малко смешни, отколкото ни се искаше, но те карат да се замислиш над зелените теми, които днес вълнуват всички.“ – разказва Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие, които менажират пространството, посветено на Атанасовско езеро.


Снимка: Община Бургас

Заповядайте на 2 септември 2022 г. (петък) от 18.30 часа в „симБиотично“ на брега на Атанасовско езеро. Освен среща с гигантските кукли за желаещите ще има работилница за изработване на текстилни рибки, за да се нахрани гладния пеликан. Участието в нея ще бъде срещу дарение, но накрая всеки ще може да си вземе рибката у дома за спомен! Ще бъде интересно и образователно!
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега