Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съветници със съмнения за законността на взетите решения на последната сесия на ОбС-Бургас

Съветници със съмнения за законността на взетите решения на последната сесия на ОбС-Бургас

За сериозни съмнения по отношение на редовността на резултатите от проведените гласувания, съответно и в самата законност на взетите решения на последната сесия на ОбС Бургас, сигнализираха общинските съветници Георги Дракалиев и Николай Стоянов.

За сериозни съмнения по отношение на редовността на резултатите от проведените гласувания, съответно и в самата законност на взетите решения на последната сесия на ОбС-Бургас, сигнализираха общинските съветници Георги Дракалиев и Николай Стоянов. В искане до кмета те настояват да се направи проверка на системата и на резултатите от гласуването на последната сесия, тъй като заседанието "премина на фона на непрекъснати технически проблеми, имаше разминаване и забавяне в звука, прекъсване на сигнала". Ето какво се казва в цялото писмо, изпратено до редакционната ни поща:

Уважаеми г-н кмете, 
както знаете, заседанието на Общински съвет – Бургас от 25 януари 2022 г., което се проведе чрез онлайн системата за електронни заседания, премина при постоянни разминавания на звук, картина, изказвания, гласувания, прекъсвания, повтаряния, невъзможност за някои съветници да участват в дебатите и в самите гласувания и пр. Поради това, възникнаха сериозни съмнения по отношение на редовността на резултатите от проведените гласувания, съответно и в самата законност на взетите решения.И наистина, има скандални несъответствия между проведени гласувания и отчетения от системата резултат от тях! Това установихме при проверка на произволен въпрос, а именно т.9 от дневния ред.

Това е докладна записка 08 - 00 12395/17.01.2022 г. от кмета на община Бургас относно “Отдаване под наем на недвижим имот - общинска собственост, представляващ арт-кафе, ситуирано в югоизточния край на ул. "Алеко Константинов" на ъгъла с ул. "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Бургас, за срок от пет години, чрез провеждане на публичен търг с тайно наддаване.“В приложената от нас разпечатка от системата с резултат от гласуването, е отбелязано, че по докладната са гласували 36 души, от които 33 гласа „за“, 1 „въздържал се“ и 2 „против“, като е отбелязано поименно кой как е гласувал.

Съвсем различен обаче, е реалният резултат от гласуването, в което всеки може да се убеди от видеозаписа от заседанието, намиращ се на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=VTspYC7DqEg Гласуването по т.9 започва от 1:51:50 ч. и продължава около минута, като председателстващият г-н Д. Грудев обявява като резултат 26 гласа „за“, 1 „против“ и 7 „въздържали се“.Тъй като, по същото време на екрана се вижда и кой от съветниците как е гласувал, установихме следните фрапиращи разлики между видеозаписа и отчетения от системата за електронно гласуване резултат:

1.Съветниците А. Душепеев, В. Пренеров, С. Сотиров, Д. Георгиев и И. Вагенщайн не са участвали в гласуването, но в системата е отбелязано, че са гласували „ЗА“;

2.Съветниците К. Андонов, К. Калудов и Хр. Секлемова са гласували  „въздържали се“, но в системата е отбелязано, че са гласували „ЗА“;

3.Самите ние (Г. Дракалиев и Николай Стоянов) сме гласували „въздържали се“, но системата е отбелязала, че изобщо не сме гласували.

Г-н кмете, изнесените данни действително говорят за едно опорочаване на процеса на вземане на решения, които при това засягат града и общината, и всява сериозни съмнения в законосъобразността им.Ето защо, настояваме да възложите спешна вътрешна проверка на системата и на резултатите, не само от гласуването по споменатата т.9, а и от всички точки от проведеното заседание на общинския съвет. В случай, че бъде установена незаконосъобразност при приемането на някои от тях, настояваме да изпълните дадените ви правомощия, съгласно чл.45 ал.5 от ЗМСМА, и да ги върнете на Общинския съвет за ново обсъждане!  Очакваме да бъдем официално уведомени за резултатите от проверката и за това как ще обезпечите безпроблемното провеждане на бъдещите заседания на Общинския съвет.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега