Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

На 30 декември 1963 г. Тодор Живков официално открива Нефтохимическия комбинат край Бургас

На 30 декември 1963 г. Тодор Живков официално открива Нефтохимическия комбинат край Бургас

Началото е поставено с приетото на 17 август 1959 г. Разпореждане № 1340 на Министерския съвет, съгласно което е одобрена площадка край с. Камено за строителството на нефтопреработвателен завод с мощност 1 000 000 тона нефт и производство на 10 000 тона полиетилен.

На 30 декември 1963 г. официално е открит Нефтохимическият комбинат край Бургас в присъствието на първия секретар на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет Тодор Живков. Началото е поставено с приетото на 17 август 1959 г.  Разпореждане № 1340 на Министерския съвет, съгласно което е одобрена площадка край с. Камено за строителството на нефтопреработвателен завод с мощност 1 000 000 тона нефт и производство на 10 000 тона полиетилен. 

Ето и речта на другаря Тодор Живков по повод откриването на Нефтохимическия комбинат

"Драги строители и монтажници на Нефтохимически комбинат!
Драги работници, инженери и техници от експлоатацията на комбината!
Драги гости!

Нашият народ изпраща 1963 г. с още една голяма трудова победа. Няма и два месеца от деня, в който гигантът на нашата черна металургия – Кремиковският комбинат, влезе в строя. Днес тук, на другия край на нашата Родина, на брега на Черно море, ние откриваме първия в страната Нефтохимически комбинат…

…Основните строително-монтажни работи на комбината завършиха за по-малко от две години. А през ноември т. г. беше въведена в действие втората атмосферна инсталация. Това означава, че първият етап на нефтокомбината вече влезе в експлоатация с пълната си проектна мощност. Това е истински трудов подвиг, достоен за нашата славна работническа класа...

Какво представлява за нас Нефтохимическият комбинат? Това е първенецът на нашата нефтохимия. Със своето модерно оборудване, мощност и широки производствени възможности, той ще бъде един от основните наши мостове за развитието не само на тежката химическа промишленост, но и на другите промишлени отрасли у нас. Комбинатът ще играе голяма роля за развитието на строителството, на транспорта, ще оказва значителна помощ за селското стопанство.

Двете атмосферни инсталации на комбината, които вече са в действие, ще преработват през следващите една-две години по два милиона тона нефт годишно. С това значително ще се увеличат богатствата на страната, ще се разшири суровинната база за нуждите на преработващата промишленост. Ние ще имаме възможност да облекчим чувствително напрегнатия енергиен баланс на страната. Редица електроцентрали и крупни заводи ще могат да използват мазут, вместо въглища, а част от железопътния транспорт ще премине от въглища на дизелово гориво…

Другарки и другари,намираме се пред прага на Новата година…

Нека тя бъде година на траен мир, на по-нататъшно разведряване на международния небосклон!По случай Новата година от сърце и душа желая на всички вас и вашите семейства, на трудещите се от всички краища на Родината, на цялата трудова България крепко здраве, щастие и благоденствие! 

…По поръчение на Централния комитет на партията и правителството откривам Нефтохимическия комбинат! 

Да ни е честит, другари и другарки!"

Комбинатът е приватизиран на 12 октомври 1999 г. от  руската нефтена компания „Лукойл“ и е регистриран като „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. 

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега